LMP:n AVAUS JYVÄSKYLÄSSÄ 16.3.2013

LMP:n AVAUS JYVÄSKYLÄSSÄ 16.3.2013

puheenjohtaja ht Matti Laukkasen puhe

 

LAUTAMIESPÄIVIEN AVAUS.                                     1.

 

                 Arvoisa Vaasan HO-presidentti ja arvoisat luennoitsijat ja hyvät   Lautamiespäivien osallistujat. Omasta puolestani toivotan Teidät myös lämpimästi tervetulleeksi tänne Jyväskylään.

Lautamiespäivät kiertävät HO-piirejä. Keski-Suomen käräjäoikeuden lautamiestoimikunta yhdessä Laamanni Tapani Koppisen kanssa ovat yhdessä luoneet puitteet tälle alkavalle koulutusseminaarillemme. Kiitokset

heille näin etukäteen, sillä tulemme valmiiseen katettuun pöytään.

 

Hyvät kuulijat

Tiedämme, että oikeusministeriö on säästöpaineiden kourissa.

Siitä huolimatta haluan muistuttaa eräästä tärkeästä asiasta:

Lautamiesjärjestelmä ei ole koskaan ollut, eikä saa tulevaisuudessakaan olla virkatuomarijärjestelmän kilpailija sen kummemmin ammatillisen osaamisen kuin rahoituksenkaan sektorilla.

Sen sijaan lautamiesjärjestelmä on kiinteä oikeudenjakojärjestelmän yhteistyöelin.

Tämä olisi muistettava kun säästöjä pohditaan.

On ollut lähes valtakunnallinen häpeä, että lautamiehiä on vähennetty säästöihin vedoten, samalla kun esimerkiksi rikollisuuden lisääntyminen ja rikostyyppien moni muotoistuminen on tosiasia ja kansalaisten hämmennys on lisääntynyt.

=========================

Lautamiesten käytön vähentämisestä on ollut jatkuvaa.

Naapurimaastamme Virosta kantautui viestiä, että siellä parasta aikaa keskustellaan eduskunnassa tehdyn Aloitteen Pohjalta, siitä,että

LM-järjestelmä lakkautetaan tarpeettomana ja Siirrytään ns. Juridis- Akateemiseen rikosprosessi-kokoonpanoon, jossa Näyttö- ja Tuomioistuin arviointi tapahtuu”.

  • Vähän tämän suuntaista toimintavivahdetta on meidänkin oikeudenhoidon kehittämisjärjestelmissä, sillä lautamiehet eivät ole osallistuneet yhteenkään yhteistoimintakomiteaan tai seminaariin yli vuosikymmeneen.

=========================

Nyt valtiovallan toimesta on vihjaistu, että meidän tulisi tehdä ehdotus                  lautamiesten valintatavalle, jossa näkyvä poliittinen kytkentä ei ohjaisi                  vaatimus-,                  halukkuus- ja sitoutumistasoa lautamiestehtävään                  pyrkivälle. Valinta tulisi myös tietyiltä fyysisiltä vaatimuksiltaan samaksi    kuin virkatuomarilla on. Jos näin on, niin varmaankin ehdotus koskee myös          palkkiorintamaa.

.                Lautamiestehtävään halukkailla henkilöillä pitäisi olla mahdollisuus                  ilmoittautua tehtävään esimerkiksi oikeusministeriön avaamilla www-                 sivustoilla ilman mitään puoluesidonnaisuutta huomattavasti aikaisemmin     ennen vaaleja.

==========================

EHKÄTÄSSÄ VOISIN KERTOA VUODEN 1580 VALINTAPERUSTELUT:

Jossa sanotaan, että 12 lautamiestä valittiin seuraavasti: Ei valittu rähjiä, eikä puliveivareita, vaan toimeliaita ja sellaisia jotka ottivat homman vapaehtoisesti vastaan.

Aateliset eivät kelvanneet, eivät myöskään papit ja upseerit.

Kun kerran valittiin, niin siitä ei ”sitten takaperin käyty ulos” ja siihen ei kellään ollut nokan koputtamista paitsi kuninkaalla, jolla oli valta potkaista pellolle kaikki Hanttapuli”. Varmaankin jo tuolloin ajateltiin asioiden sujumista ja valittavien taustoja.

 

4. Muistutan vielä

Virkatuomarit ja me maallikkotuomarit olemme samalla puolella, samassa veneessä ja meillä on yhteinen päämäärä, jonka tarkoituksena on saada kansalaiselle se oikeus, mikä hänelle kuuluu.

Päämäärä on myös tuoda kansalaisten oikeudentaju mukaan ja samalla lisätä kansalaisten luottamusta oikeudenkäyttöön.

En väitä, että kansalaisten luottamusta ei oikeudenjakojärjestelmällä olisi, mutta lautamiesjärjestelmän mahdollisesti kuihduttua pois, voisi samalla lähteä myös osa kansalaisten uskosta demokraattiseen oikeudenkäyttöön.

5. Arvoisat lautamiespäivien osanottajat

En malta olla puuttumatta tähän nimiasiaan, jota on jonkin verran käsitelty myös julkisuudessa. Huomisessa vuosikokouksessa päätämme, muuttuuko yhdistyksen medianimi -lautamies kauttaaltaan nimeksi maallikkotuomari. (ei koske lautamiestä)

Vaikka kysymyksessä on vain nimi, on sillä kokoansa suurempi merkitys tässä ajassa, jossa eurooppalainen yhteistyö on käynnissä ja lisääntymässä. Nimellä on merkitystä, maallikkotuomari -nimike on myös tasa-arvoinen.

 

Lautamies nimihän syntyi silloin kun lautamiehet olivat pelkästään manttaalimiehiä.

Kuinka moni tietää mikä oli manttaalimies? Nyt merkittävä osa lautamiehistä on naisia. Kysymys tässä asiassa ei ole tasa-arvohömpötyksestä vaan siitä, että nimikkeen täytyy olla kaikkien ymmärrettävissä ja ennen kaikkea sen on kuvattava myös tehtävää.

Nostalgialla tässä asiassa ei ole merkitystä eikä painoarvoa, siihen me vanhempi ikäpolvi syyllistymme.

=========================================

6. Hyvät kuulijat

Olemme jo vuosia olleet tilanteessa, jossa emme ole itse voineet vaikuttaa istunto-lukumääriimme käräjäoikeuksissa, vaikka todellisuudessa, lasketaanpa kuluja sitten millä kaavalla tahansa, olemme suomalaisen oikeudenkäytön halvin elementti.

Ikävänä pidän sitä, että kansanedustuslaitoksemme ei ole ottanut kyllin vakavasti niitä signaaleja joita olemme siihen suuntaan lähettäneet

================================

  1. Meidän kouluttautumisemme tähtää oman osaamisemme hyödyntämiseen, onhan esimerkiksi jo terminologia muuttunut, rikostyyppejä on tullut lisää, esimerkiksi. Suurinta osaamistamme on kuitenkin ihmisten arkielämän tuntemus, kansalaisten käsitys siitä mikä on oikeaa ja väärää.

 

Karrikoidusti voisi sanoa, että ammattituomarit tuntevat lakipykälät, mutta meidän on oltava ajan valtimolla ja tunnettava myös kirjoittamattomien lakien viestit.

Me olemme myös oikeussalien tarkkailijoita, saatamme huomata sellaistakin, mitä tuomari ei havaitse. Neljä silmäparia näkee enemmän kuin kaksi silmää.

===============================

Laki on niin kuin se luetaan. Ehkä näinkin, mutta muistakaamme, että:

mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei lakikaan voi olla.

Ehkäpä me maallikkotuomarit olemme myös eräänlaisia oikeuden ja kohtuuden osaajia.

Toivotan antoisaa viikonloppua laadukkaiden esitelmien, keskinäisen seurustelun ja kokemustenvaihdon merkeissä.

 

Puhalletaan yhteen tulevaisuudenhiileen.

Näiden ajatuksilla Julistan vuoden 2013 lautamiespäivät avatuksi

(XX)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

puheenjohtaja ht Matti Laukkanen 040–4135000

email: laukkanen.masa@luukku.com